Nieuwsberichten

Pensioenen en pensioenopbouw in 2020 Gepubliceerd op: 31-03-2020 Zoals al eerder bekend gemaakt, worden de pensioenen en de pensioenaanspraken bij PDN in 2020 niet verlaagd.

Helaas worden de pensioenen en pensioenaanspraken ook niet verhoogd met de stijging van de lonen of de prijzen, de zogenoemde toeslagverlening of indexatie. De pensioenaanspraken zijn de opgebouwde pensioenen van de (ex)werknemers die nog niet gepensioneerd zijn.

Geen verhoging
PDN streeft ernaar om je pensioen of pensioenaanspraak ieder jaar te verhogen en mee te laten groeien met de prijs- of loonstijging. Bij de jaarlijkse besluitvorming om een verhoging door te voeren, spelen de financiële positie van het fonds en de wettelijke regels rondom toeslagverlening een grote rol. De financiële positie van het pensioenfonds wordt uitgedrukt in de dekkingsgraad. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen van een pensioenfonds en alle huidige en toekomstige pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van 102,3% per 31 december 2019 is jammer genoeg lager dan 110% en daarmee onvoldoende om de pensioenen te kunnen verhogen. Dat geldt voor de pensioenen die nu worden uitgekeerd, maar ook voor de pensioenen die werknemers opbouwen voor de toekomst. Zonder verhogingen wordt het pensioen steeds minder waard. De prijzen stijgen namelijk bijna ieder jaar met een of enkele procenten. Als 10 jaar lang de prijzen jaarlijks met 2% stijgen en je pensioen hetzelfde blijft, verliest je pensioen in die tijd meer dan 20% van zijn koopkracht.

De pensioenen en opgebouwde pensioenen zijn de laatste jaren niet verhoogd. Wil je meer weten over de opgelopen achterstanden, klik dan hier.

Bouw je nog pensioen op en ben je benieuwd wat de gevolgen zijn voor je eigen pensioen, log dan in op ‘Mijn PDN pensioen’ op de website.

Wil je meer weten over het verhogen van pensioenen (toeslagverlening) bij PDN klik dan hier.

Geen verlaging
Net zoals vorig jaar heeft het bestuur een herstelplan opgesteld. PDN verwacht, op basis van de berekeningen in het herstelplan, dat de dekkingsgraad zonder verlaging van ingegane pensioenen en opgebouwde pensioenaanspraken, kan herstellen naar het vereiste niveau. Op basis hiervan heeft het bestuur besloten dat de pensioenen in 2020 niet verlaagd worden. Of volgend jaar de pensioenen verlaagd of verhoogd kunnen worden, wordt weer mede bepaald door het verloop van de dekkingsgraad en de stand op 31 december van dit jaar. De ontwikkelingen op de financiële markten hebben hierop een grote invloed. Gelet op de huidige ontwikkeling is de kans aanwezig dat de pensioenen in 2021 verlaagd moeten worden.

Wil je meer weten over het herstelplan bij PDN klik dan hier.

Wijziging in het reglement bij het verlagen van ingegaan pensioen
Voor iedereen die een pensioen ontvangt, is het reglement iets gewijzigd als het om pensioenverlagingen gaat. De wet zegt dat PDN vanaf 1 januari 2020 een verlaging pas mag doorvoeren 3 maanden nadat PDN iedereen met een uitkering daarvan op de hoogte heeft gebracht. Die termijn was eerst 1 maand.

Jouw mening telt!
PDN Magazine (verschijnt 2x per jaar) lees ik ......